Simkaart adapters

Dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van smartphones en simkaarten, zijn er verschillende formaten van simkaarten in omloop. De chip in de kaart blijft echter gelijk, waardoor je met behulp van een simkaart adapter toch nog dezelfde kaart kunt blijven gebruiken. Zo hoef je niet bij elk nieuw toestel een nieuwe kaart te gaan bestellen, maar klik je hem eenvoudig in één van de simkaart adapters.

Waarom een simkaart adapter?

De ontwikkeling van een mobiel netwerk voor telefonie zorgde ook voor de vraag naar richtlijnen op het gebied van telecommunicatie. Dat kwam er in de jaren '80: het gsm-netwerk werd een internationale standaard. Met behulp van simkaarten zou de bijbehorende netwerkinformatie worden opgeslagen. De eerste commerciële simkaart werd ontwikkeld door het Finse bedrijf Radiolinja. Deze was nog een stukje groter dan de formaten die we nu kennen, en had de vorm van een pinpas. Zoals met alles in de technologie werd er hard gewerkt aan kleinere varianten, wat in de jaren '90 de mini sim opleverde, met een afmeting van 25 x 15 mm. De ontwikkelingen van de smartphone en de simkaart gingen steeds sneller, waardoor de gewone sim, de microsim en de nanosim nog allemaal tegelijkertijd op de markt zijn, dankzij de grote variatie in mobiele telefoons. Daarom zijn er simkaart adapters ontwikkeld, zodat je niet telkens een nieuwe sim hoeft aan te vragen als je een nieuw toestel koopt. Met behulp van een knipper en een simkaart adapter zorg je helemaal zelf voor het goede formaat kaart. De bruikbare gegevens staan allemaal op de chip, die met behulp van de juiste simkaart adapter in de telefoon past.

Een stukje technologie

In elke simkaart zit een chip, waar alle gegevens op staan die horen bij je abonnement. Deze SIM is een microcomputer, met onder andere een processor en een intern geheugen. Alle operaties worden uitgevoerd op basis van de gegevens die op deze kaart staan. De elektrische aansluitingen zijn voor alle simkaarten gelijk, qua vorm, afmetingen en functies. Daarom kun je met behulp van een simkaart adapter makkelijk de rand weer groter maken, zodat de kaart alsnog in je toestel past. Dankzij het gestandaardiseerde interface werkt elke simkaart in elke smartphone. Je telefoonnummer is gekoppeld aan je kaart, niet aan je telefoon. Daarom hoef je enkel de kaart te wisselen naar een nieuw toestel, eventueel met behulp van een adapter, en je bent nog steeds bereikbaar. Op elke chip staat ook een klein stukje interne opslagcapaciteit, waar naast de gegevens van je provider ook een aantal gegevens kunnen worden opgeslagen. Denk hierbij aan een aantal sms-berichten, of aan je contactpersonenlijst. Als je gebruikmaakt van een adapter, hoef je niet telkens een nieuwe kaart te bestellen. Dat bespaart tijd en geld.

Pin en puk

Als je van telefoon wisselt en met behulp van een simkaart knipper of simkaart adapter je oude simkaart kunt meenemen, dan behoud je ook de gegevens die erop staat. Als je je telefoon opnieuw opstart, is hij vergrendeld met de code die hoort bij je sim. Deze kun je niet zelf instellen en moet je dan ook goed onthouden. Ook is het mogelijk om je toestel zelf te vergrendelen met een ontgrendelingscode die hoort bij je smartphone, wanneer je scherm uitschakelt. Deze code verschilt wel per toestel. Ben je je pincode vergeten en voer je hem driemaal verkeerd in, dan wordt de kaart geblokkeerd. Met behulp van de pukcode die je krijgt via je provider, kun je hem dan weer ontgrendelen. Op de kaart zelf staat nog een achtcijferig nummer, dit is je unieke simkaartnummer. Deze heb je nodig als je in plaats van een simkaart adapter te gebruiken, een nieuwe simkaart aanvraagt maar wel je eigen nummer wilt behouden. Je nummer is namelijk gekoppeld aan je simkaart en niet aan je toestel. Je kunt een simkaart in elk simlockvrije toestel steken en dan heb je meteen netjes toegang tot al je gegevens.

Zelf een simkaart knippen

Op je simkaart staan allerlei gegevens opgeslagen, zoals je contactpersonen. Deze kun je wel overzetten naar een andere kaart, maar dat is een ingewikkeld proces. Is je simkaart te klein, dan kun je eenvoudig een simkaart adapter gebruiken om naar een groter formaat te gaan. Bij de meeste providers krijg je tegenwoordig een 3-in-1-simkaart, die je dan kunt uitduwen. Is je kaart echter echt te groot, dan gaat een adapter uiteraard niet werken en moet je gaan knippen. De micro-simkaart heeft een aantal nieuwe functies. Knip je je gewone sim kleiner, dan heb je wel het juiste formaat, maar een aantal minder opties. Dat gaat dan om een uitbreiding van informatie die je per contactpersoon kunt toevoegen in je telefoonboek, zoals een tweede naam, een e-mailadres en een groepsindeling. Verder is echter alles precies hetzelfde. De veiligste manier om je simkaart te knippen is met een speciale simkaart knipper. Deze knipt automatisch precies de goede maat. Zo heb je het minste risico op beschadigingen, vooral bij het knippen naar een nanoformaat. De kleinere formaten kun je daarna weer groter maken met behulp van een adapter.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze simkaart adapters of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Snelle levering en goede kwaliteit. Super tevreden over het product." 9,2
Uitstekend "Ik wist niet zeker welke adapter ik moest hebben, de klantenservice medewerker heeft mij uitstekend geholpen." 10
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links