Wifi adapters

Een wifi adapter is een ideale oplossing wanneer je wifi wil op een laptop of pc die standaard geen mogelijkheid heeft om verbinding met wifi te maken. Vaak zijn dit oude pc’s of laptops die nog wel krachtig genoeg zijn om mee te werken maar die geen interne wifi ontvanger hebben. Ook worden wifi adapters gebruikt om een hogere internet snelheid via wifi te krijgen. Lees hierna meer over welke wifi adapter je het beste kunt kiezen bij jouw apparatuur en besturingssysteem.

Wanneer is een wifi adapter handig?

Wifi adapters zijn handig als aanvulling op apparaten die nog geen wifi ontvanger intern hebben of een langzame wifi verbinding hebben. Soms heeft een computer een langzame internetverbinding via de lan-kabel. Vaak komt dit omdat er in veel woningen nog verouderde internetkabels liggen. Veel mensen merken het verschil tussen internet via een wifi adapter en internet via een kabel niet, internet via wifi de laatste jaren is immers behoorlijk snel geworden de laatste jaren. Daarbij komt dat aanleggen van internetkabels door een woning veel werk is. Een wifi adapter pc is dan een simpele oplossing die weinig tijd kost. De meeste adapters installeren automatisch de benodigde software wanneer je de wifi adapter pc in je computer stopt. Sommige adapters installeren de software niet automatisch, maar in dat geval is er een cd meegeleverd met de benodigde software. Het kan ook zijn dat je thuis nog een heel krachtige pc hebt staan die geen wifi kan ontvangen. Door de laatste Windows versie op de computer te zetten en een wifi adapter te gebruiken, kan de computer weer jaren mee. Een adapter is ook handig om snel internet te ontvangen in uithoeken van het huis waar geen kabels liggen.

Hulp bij het kiezen van een adapter

Bij elke wifi adapter staat voor welk besturingssysteem de adapter geschikt is. Zo heb je een wifi adapter laptop versie die geschikt is voor de allernieuwste Windows 10 versie, of juist voor oudere Windows versies zoals Windows 7. Andere zijn geschikt voor oudere systemen, zoals Windows xp. Daarom is het belangrijk om te weten welke Windows versie je gebruikt. Bij de meeste Windows versies kom je hier achter door met de rechter muisknop op “deze computer” te klikken en vervolgens op “eigenschappen” te klikken. Natuurlijk hebben wij ook wifi adapters in ons assortiment die geschikt zijn voor MAC OS en Linux. Er zit een groot verschil in snelheid tussen de verschillende adapters. De goedkopere varianten hebben bijvoorbeeld een snelheid tot 150 Mbps, terwijl duurdere modellen een snelheid van 300 Mbps kennen. Er zitten ook verschillen in de afmetingen van de adapters. Zo zijn er 5ghz wifi adapter die zo klein zijn dat ze nauwelijks opvallen, dit zijn echter vaak ook de modellen die een maximum snelheid van 150 Mbps hebben. De modellen met 300 Mbps snelheid zijn vaak iets groter, denk hierbij aan de grootte van een usb-stick. Enkele van de 300 Mbps modellen hebben een uitschuifbare antenne.

Verschillende merken

Wil je een wifi adapter kopen dan hoef je geen adapter van hetzelfde merk als je apparaat te hebben. Je hoeft voor een Asus computer dus geen Asus wifi adapter te bestellen, de TP-Link wifi adapter werkt even goed. Wil je in plaats van een draadloze internetverbinding juist internet via een lan-kabel ontvangen? Dan is de beste oplossing geen wifi adapter, maar een lan adapter. Een lan adapter kun je via een usb kabel aan de computer koppelen, waarbij in het andere uiteinde een internetkabel gestopt kan worden. In onze webshop zijn verschillende soorten wifi adapters van vrijwel alle grote merken te vinden.

Instellingen en standaarden

Er zijn meerdere protocollen voor wifi. Je ziet dit bij elke adapter vermeld middels een letter. Zo heb je Wireless B, G en N. Het is een goed idee om een adapter te kiezen die past bij de hoogste performance van je router en modem. Verder is het goed om even te letten op de gebruikte USB versie van de USB aansluiting waar je de adapter op inplugt. Inmiddels is USB aanbeland bij USB 3.1. De standaard is weliswaar downward compatible, echter het is altijd handig als je zo hoog mogelijk inzet. Als een wifi adapter niet werkt kan dit meerdere oorzaken hebben. Vaak zijn deze problemen de oorzaak van het niet, of onjuist, installeren van de software. Het is dus belangrijk om eerst de software van de wifi adapter te updaten.

Wat doen als de adapter niet werkt?

Normaal gesproken installeert de wifi adapter de software automatisch. Door de software van de computer af te gooien en de wifi adapter opnieuw in de computer te steken zal deze de software opnieuw installeren. Als de wifi adapter helemaal niets doet kan het ook zijn dat de software niet geïnstalleerd is. Als de software niet automatisch wordt geïnstalleerd kan het zijn dat er een cd is meegeleverd om de software te installeren. Is dit niet het geval, of ben je de cd kwijt, dan kun je altijd nog de juiste drivers van de website van de fabrikant afhalen. De juiste drivers kun je vinden door op internet te zoeken naar de naam van je adapter, gevolgd door het merk en ten slotte ‘drivers’. Je kunt ook driver updates uitvoeren vanuit het apparaatbeheer op de computer. Sluit je de adapter op de computer aan via een tussenstation in plaats van rechtstreeks, dan kan het zijn dat de adapter te weinig vermogen krijgt om juist te werken. Dit kun je testen door de adapter in een andere computer te stokken om te zien of de adapter dan werkt.

Vragen en advies

Wij hebben een groot aantal wifi adapters zoals wifi adapter USB in ons assortiment met elk zijn eigen eigenschappen. Heb je vragen over een wifi adapter, heb je vragen over welke van onze adapters te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Snelle levering en goede kwaliteit. Super tevreden over het product." 9,2
Uitstekend "Ik wist niet zeker welke adapter ik moest hebben, de klantenservice medewerker heeft mij uitstekend geholpen." 10
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links