Bluetooth adapters

Een adapter stelt je in staat om een verbinding te maken tussen twee apparaten. Velen denken bij het woord adapter aan een stekker waar je bijvoorbeeld een telefoon of laptop mee op kan laden. In dat geval maak je dus een verbinding met de stroomvoorziening en een elektrisch apparaat. De verbinding die je met de adapter maakt kan echter ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld het overbrengen van multimedia van het ene naar het andere apparaat. Dit is waar een Bluetooth adapter het meest voor gebruikt wordt. Met een Bluetooth adapter dongle, ontvanger of zender zet je een verbinding op waarmee je bijvoorbeeld muziek kunt verzenden.

Mogelijkheden met Bluetooth adapter

De meeste mensen gebruiken een Bluetooth adapter om audio van het ene naar het andere apparaat te zenden. Een fervente gamer zal bijvoorbeeld vaak met een koptelefoon achter zijn of haar computer zitten om zo optimaal mogelijk van het geluid van een game te kunnen genieten. Als gamer zal je ook vast wel eens een keer meegemaakt hebben dat je wegloopt van je desktop computer en je koptelefoon van je hoofd wordt getrokken omdat de kabel nog in je computer zit geplugd. Dit probleem is op te lossen met een Bluetooth adapter. Je kan hiermee namelijk draadloos een verbinding maken met een Bluetooth koptelefoon waardoor er geen kabel meer tussen de twee apparaten nodig is. Een andere mogelijkheid met een Bluetooth adapter is het verzenden van de muziek op je telefoon of computer naar een stereo-installatie. Met een Bluetooth adapter kan je de muziek op je telefoon of computer afspelen op bijvoorbeeld je autoradio, stereo-installatie of homecinema set. Om deze setup mogelijk te maken heb je een Bluetooth zender en ontvanger nodig. De meeste telefoons hebben standaard al een zender en ontvanger waarmee je een Bluetooth verbinding kan opzetten. Het ontvangende apparaat heeft dan nog wel een Bluetooth ontvanger nodig.

Bluetooth dongle voor laptop of computer?

Voor een laptop of computer wordt meestal gebruikgemaakt van een speciale Bluetooth adapter. De makkelijkste manier om op deze apparaten een verbinding op te zetten is met een Bluetooth dongle. Het is een piepkleine adapter die je in de USB aansluiting van je computer of laptop plugt. Bij de meeste besturingssystemen zal de computer automatisch de dongle herkennen en hoef je geen extra software of drivers te installeren. Na het inpluggen kan de Bluetooth adapter USB als een Bluetooth transmitter en als receiver fungeren. Je kunt hiermee dus een audio signaal naar je koptelefoon met Bluetooth zenden. Overigens zijn er ook Bluetooth speakers te koop die je op dezelfde manier kunt gebruiken als de koptelefoon. De Bluetooth adapter zal in de meeste gevallen noodzakelijk zijn voor een desktop computer. Laptops zijn daarentegen vaak al uitgerust met een ingebouwde adapter voor Bluetooth. Deze kan echter verouderd zijn, dan is een Bluetooth adapter toch een welkome toevoeging voor je laptop.

Adapter met Bluetooth voor autoradio

Een toepassing waar de Bluetooth adapter vaak voor gebruikt wordt, is het verbinden van een smartphone en autoradio. Hiervoor heb je geen speciale Bluetooth adapter auto nodig, maar de adapter moet wel aan enkele eisen voldoen. Wat je voor deze verbinding nodig hebt, is een Bluetooth receiver of ontvanger. De Bluetooth adapter moet een jack stereo female audio uitgang hebben. Wat betreft de voeding is het in de auto makkelijk als dit met de sigarettenaansteker gedaan kan worden. Een voeding via batterij of USB is echter ook mogelijk. De verbinding zet je op door de adapter van stroom te voorzien en de jack stereo plug in je autoradio te pluggen. Vervolgens maak je met je telefoon verbinding met de adapter via Bluetooth. Nadat deze verbinding tot stand is gekomen, zal de muziek door de speakers van je autoradio te horen zijn. Overigens is het ook mogelijk om inkomende gesprekken op je telefoon via de speakers ten gehore te brengen. De Bluetooth adapter kan zodoende ook als een handsfree set fungeren.

Hierop letten bij kopen Bluetooth adapter?

Wil je een Bluetooth adapter kopen? Dan zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Een Bluetooth adapter is geen mega dure aankoop. Een zeer gedegen exemplaar is al tussen de 15 en 30 euro te koop. Daarnaast zijn er nog enkele duurdere adapters die extra functionaliteiten hebben vergeleken met de goedkopere varianten. Zelfs als je echter een goedkope Bluetooth adapter koopt, wil je niet een aankoop thuisbezorgd krijgen die je niet op de gewenste manier kunt gebruiken. Je moet daarom goed op de specificaties letten die voor ieder product staan aangegeven. Bij de dongles met Bluetooth zie je bijvoorbeeld vermeld staan voor welke computerbesturingssystemen deze geschikt zijn. Als je een computer met Windows 10 hebt moet je natuurlijk geen exemplaar kopen die maar geschikt is tot Windows 8.1. De Bluetooth versie kan ook van belang zijn. Een adapter met Bluetooth 4.0 kan met meer apparaten verbinding maken en met een hogere snelheid dan een adapter met Bluetooth 2.1.

Verbinding met Bluetooth adapter maken?

Als de Bluetooth adapter eenmaal op een apparaat is aangesloten is het heel eenvoudig om hiermee verbinding te maken. Op je telefoon activeer je de Bluetooth functie en deze zoekt vervolgens automatisch naar beschikbare apparaten in de omgeving. Hier zal je vervolgens een lijst zien staan met apparaten die data met Bluetooth kunnen ontvangen. Door hierop te klikken is de verbinding meteen tot stand gebracht. Een dongle voor een computer werkt op een vergelijkbare manier. Wanneer je computer of laptop deze dongle herkend heeft dan zie je op je beeldscherm onderaan in de taakbalk het bekende Bluetooth icoon staan. Als je hierop klikt opent er een nieuw venster waar je wederom de mogelijkheid hebt om de omgeving voor beschikbare Bluetooth adapters te scannen. Een verbinding met de Bluetooth adapter maken is vervolgens weer net zo eenvoudig. Het vereist enkel het aanklikken van één van de beschikbare apparaten en daarmee is de verbinding tot stand gebracht.

Vragen en advies

Heb je vragen over een bluetooth adapter, heb je vragen over welke van onze bluetooth adapters te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "Snelle levering en goede kwaliteit. Super tevreden over het product." 9,2
Uitstekend "Ik wist niet zeker welke adapter ik moest hebben, de klantenservice medewerker heeft mij uitstekend geholpen." 10
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links